We hebben het isomorfisme aangetoond van modulo 3 haakvectoren in bitstring formaat met bitstrings met complexe getalcomponenten ±1±i. Deze bitstrings kunnen nu op een nieuwe manier met elkaar interageren, interactie die we op een fundamentele manier onderzocht hebben met behulp van de operatoren ε, υ, ν, νυ.

We zullen nu twee nieuwe operatoren construeren die we kunnen inzetten om de structuur van een tralie op een nieuwe manier te karakteriseren. De constructie gebeurt weer met behulp van een product. We onderscheiden twee producten: het inwendig product en het uitwendig product.

Het inwendig product

Het inwendig product wordt geconstrueerd door de geconjugeerde transpose van een kolomvector met behulp van een gewone matrix vermenigvuldiging te vermenigvuldigen met een tweede kolomvector. Conjugatie wordt hier gebruikt in zijn interpretatie als operatie op een complexe getalcomponent van een bitstring. Conjugatie is een inwendige involutie. De matrix vermenigvuldiging is goed gedefinieerd aangezien de bewerking bestaat uit een vectorproduct en een vectorsom die beide goed gedefinieerd zijn.

Voorbeelden:

Merk op dat we in deze voorstelling van het haakformalisme effectief getallen manipuleren en dat door deze constructie duidelijk is dat een getal hier als operator gedefinieerd wordt. Deze definitie resulteert enkel in reële getallen als operatoren. Het is met deze reële getallen dat we eigenschappen van onderscheidingen tralies zullen kunnen modelleren.

Het uitwendig product

Het uitwendig product wordt geconstrueerd door een kolomvector met een Kronecker vermenigvuldiging te vermenigvuldigen met de geconjugeerde transpose van een tweede kolomvector.

Voorbeelden:

Besluit en overzicht van de mogelijkheden met de nieuwe operaties

In het isomorfisme dat we geconstrueerd hebben van het haakformalisme met complexe getallen als componenten van de bitstring hebben we twee nieuwe operaties gedefinieerd: het inwendig product en het uitwendig product. Beide leiden ze tot een resultaat dat onafhankelijk is van de uitwendige involutie (die de operatie van inbedding van een totale haakvector is). Dit opent een belangrijk aantal nieuwe mogelijkheden die we zeer goed kunnen gebruiken om de relatie van relevantie verder te onderzoeken.