Een matrix is een manier van getallen schrijven in een 2 dimensionale vorm: met rijen en kolommen. Het ligt voor de hand om dit patroon ook uit te breiden naar rijen en kolommen van matrices die in matrices genest zijn. Dit patroon om getallen in een structuur te gieten noemt men een tensor. Dit is niet een uitbreiding in de breedte en lengte van een matrix (met gewoon meer kolommen en rijen), maar in de diepte (de cellen van de matrix zijn matrices).

Door de studie van het 3-splitsing universum en de interpretatie van alle koppels als getallen, hebben we aangetoond dat de tralie structuur slechts in de getalstructuur gereflecteerd wordt wanneer de procedure van de 1-splitsing (die de laatst toegevoegde onderscheiding modelleert) in het nesten van splitsingen strikt gevolgd wordt. We kunnen een tensor dus modelleren als een combinatie van operaties op verschillende koppels met dezelfde laatst toegevoegde onderscheiding. Dit is trouwens niet anders dan hoe de inherente dualiteit van het haakformalisme zich in de opbouw van tensoren voordoet met het onderscheid tussen vectoren en 1 vormen enz....

Hier zien we ook weer dat er een verschil moet gemaakt worden tussen eenheid en intensiteit. Getallen worden gewoonlijk begrepen als intensiteit van een eenheid en die eenheid kan een bepaalde structuur hebben waarmee men rekening moet houden als men intensiteiten wil anticiperen door berekeningen uit te voeren op de getallen. De structuur is deze van een onderscheidingen universum. Hieruit volgt dat de basisvectoren van de onderscheidingen universa, zoals ze voorgesteld kunnen worden door hun splitsing model, als tensoren kunnen begrepen worden. Laten we deze de basistensoren van een universum noemen. Dit betekent dus dat elke welgevormde haakuitdrukking als een som van die basistensoren (of eenheidtensoren) kan uitgedrukt worden.

We toonden aan dat het creatief product van een onderscheiding en zijn inbedding ook alle basisvectoren genereert, evenzo voor het binair model. Dus het creatief product met een laatst toegevoegde onderscheiding kan ook geïnterpreteerd worden als een tensorproduct van eenheidstensoren. Dus het algemeen creatief product is nog abstracter en dus een generalisering van een tensorproduct.