Ook in het domein van de getallen kan er een helder onderscheid gemaakt worden tussen een intensiteit en een eenheid. Historisch gezien heeft dit aanleiding gegeven tot begrippen die we hieronder herinterpreteren. De bedoeling is om zo helder mogelijk een nieuw licht te laten schijnen op som (verschil), product (deling), exponent (logaritme en worteltrekking) dankzij de onderzoeken uit het haakformalisme.

Verschillende operaties

Een som is een concrete invulling van het meer abstracte begrip “operatie”.

Een vermenigvuldiging is een concrete invulling van het meer abstracte begrip “operatie”.

Een machtsverheffing is een concrete invulling van het meer abstracte begrip “operatie”.

Een herhaald uitgevoerde operatie geeft een intensiteit aan de eenheid die herhaald wordt. Het is de operatie “gekwantificeerde herhaling van hetzelfde” die de drie voorbeelden van operaties met elkaar verbindt en waarbij de termen van de operatie een andere rol gaan spelen. Het is de rol van intensiteit die anders is dan de rol van eenheid, beide zijn niet gelijkwaardig voor gelijk welke operatie.

Inverse operaties

Een invers is altijd verbonden met een operatie. Het wel of niet commutatief zijn van een operatie heeft een belangrijke invloed op de inverse operatie. Dit is niet anders dan wat we extensief onderzocht hebben met het creatief product en de laatst toegevoegde onderscheiding. Dat zullen we dan ook herkennen bij de getaloperatie machtsverheffing waarbij altijd dezelfde eenheid gebruikt wordt.

Voor de operatie som (x+y), niet verschillend van (y+x), is het invers de operatie verschil en het neutraal element is 0. Neem x+y=z, dan geldt dit zowel voor x als voor y, immers x=z-y en ook y=z-x. De operatie verschil is niet commutatief.

Voor de operatie vermenigvuldiging (x×y), niet verschillend van (y×x) is het invers de operatie deling en het neutraal element is 1. Neem x×y=z, dan geldt dit zowel voor x als voor y, immers x=z/y en ook y=z/x. De operatie deling is niet commutatief.

Voor de operatie machtsverheffing zijn er daarentegen twee verschillende inversen omdat we te maken krijgen met het patroon van niet-commutativiteit, immers xy is verschillend van yx, ze zijn enkel gelijk wanneer zowel x als y gelijk zijn aan 1. Neem xy=z, dan is de eerste soort invers de worteltrekking: x=y√z=z1/y en het tweede soort invers is de logaritme: y=logx(z). Het grondtal x van de logaritme toont duidelijk dat x een eenheid is en indien de machtsverheffing een getal moet opleveren verschillend van 1, dan moet die eenheid verschillend zijn van 1. Dat dit dan een dubbelgetal moet zijn is een essentiële eigenschap die zelden naar waarde geschat wordt.