We ervaren allen dat de werkelijkheid zeer complex is.

We hebben altijd een zekere keuzevrijheid, een mogelijkheid is er steeds en elke mogelijkheid is een keuzevrijheid. “Indien we dit zouden kiezen te ervaren, dan zal ook dit, maar ook iets anders, gebeuren” blijkt de structuur te zijn in de opbouw van onze werkelijkheid. Ervaren is iets kunnen. Indien we geen keuzevrijheid hebben tussen verschillende punten dan zeggen we zeker niet dat we kunnen... Die keuzevrijheid is het mysterie dat we zullen onderzoeken: hoe kunnen we weten wat we kunnen doen, wat er mogelijk is, wat er kan gebeuren? Hoe kunnen we respect hebben voor de werkelijkheid die mensen creëren en tezelfdertijd deze werkelijkheid veranderen?

De keuzevrijheid tussen gegeven punten a, b, c zullen we formeel noteren als abc of gelijk welke combinatie van deze drie letters, bijvoorbeeld ccbaaca.

Een keuzevrijheid is een relatie tussen punten. Mijn huidige keuzevrijheid kan ik noteren als de zeer uitgebreide reeks abcdefg...pqr.... en met het formalisme kunnen we deze reeks gaan onderzoeken, en op de eerste plaats vereenvoudigen omdat we ervaren dat we in werkelijkheid slechts een beperkt aantal mogelijkheden aankunnen.

We zullen formeel aangeven dat in een gegeven keuzevrijheid (of mogelijkheid) ....p...., p ervaren is wanneer we p vervangen door <> (denk eraan: <> geeft het ervaren zelf weer). Om een mogelijkheid te ervaren is het voldoende enkel één van de punten te ervaren. Wanneer we pqr willen ervaren is het voldoende één van de punten door <> te vervangen: p ↔ <> of q ↔ <> of r ↔ <>.